Horčík a teloméry - svätý grál dlhovekosti

Horčík a teloméry - svätý grál dlhovekosti

Horčík má nezastupiteľnú úlohu v mnohých telesných funkciách. V tomto článku sa dozviete o jeho význame pri spomalení starnutia a prevencii chorôb súvisiacich so starnutím.

Horčík a starnutie

Ako baby boomers (početná populácia narodená po druhej svetovej vojne až do roku 1964) starnú, zúfalo sa snažia hľadať spôsoby, ako zostať mladší. Výskum proti starnutiu je priemyslom rádovo niekoľko miliárd dolárov. A okrem kozmetických vylepšení sa stalo svätým grálom výskumu dlhovekosti aj hľadanie spôsobu ochrany našich telomér.

Nie je žiadnym prekvapením, že horčík je úzko spojený s telomérami.

Skutočným šokom je však to, ako málo vedcov sa zameriava na zázrak horčíka v udržaní telomér. Namiesto toho hľadajú lieky alebo formulujú drahé doplnky, aby zachránili teloméry – ignorujú riešenie, ktoré im leží priamo pred očami.

Teloméry

Čo sú telomery? Teloméry sú nevyhnutnou súčasťou chromozómov, ktorá ovplyvňuje starnutie našich buniek. Teloméry sú čiapočky na koncoch chromozómov, ktoré ich chránia pred rozmotaním alebo naviazaním na iný chromozóm. Sú ako plastová čiapočka na konci šnúrky alebo uzol na konci šnúrky, aby sa nerozmotala. Tu je ďalšia analógia: je to ako mnoho ďalších stehov, ktoré vložíte na koniec radu šitia, aby ste zabránili uvoľneniu nite. Tieto stehy navyše predstavujú nadbytočné sekvencie nukleotidov – stavebných kameňov DNA. Nemajú inú funkciu ako ochranu chromozómov.

Starnutie je dokumentované v našej DNA: rok čo rok je odtrhnutý väčší počet redundantných segmentov telomér na konci našich chromozómov, čo nakoniec ponecháva chromozóm poškodený. Segmenty telomér udržujú gény stabilné, ale v priebehu času sa skracujú, pretože bunkové delenie sa stáva menej účinným, najmä ak je enzým telomerasová reverzná transkriptáza nedostatočný alebo nefunguje správne. Nemusíte hádať, na akom mineráli tento enzým závisí – samozrejme na horčíku.

Skrátené teloméry zodpovedajú mnohým stavom spojeným so starnutím, vrátane srdcových chorôb. Srdcové choroby sú často produktom nedostatku horčíka. Dvaja skvelí vedci v odbore horčíka, Dr. Burton a Bella Alturovci publikovali viac ako 1 000 vedeckých článkov, väčšinou o horčíku. V roku 2014 sa Alturovi zúčastnili priekopníckej štúdie o horčíku a enzýme telomerázy. V nej Alturovi revidujú dvadsaťpäť rokov svojho výskumu, ktorý predznamenáva túto súčasnú štúdiu. Zvlášť dôležitá je diskusná časť príspevku, ktorá ukazuje, ako sú teloméry poškodené radom faktorov prostredia a ako je toto poškodenie liečiteľné a dá sa mu predchádzať terapeutickými hladinami horčíka.

Nasledujúci prehľad článku môže znieť komplexne a vedecky, ale chcem, aby ste pochopili neuveriteľnú hodnotu horčíka vo všetkých tkanivách, vo všetkých bunkách, vo všetkých našich mitochondriách a pri produkcii našej RNA a DNA. Zhŕňa tiež mnoho aspektov výskumu horčíka:

Starnutie a nedostatok horčíka

Je všeobecne známe, že vo veku šesťdesiatich piatich rokov mnoho ľudí vykazuje metabolický pokles s výskytom aterosklerózy, hypertenzie, kardiovaskulárnych ochorení a cukrovky typu 2, ktoré vyvrcholia kongestívnym srdcovým zlyhaním. Všetky atribúty starnutia boli klinicky a experimentálne spojené s nedostatkom horčíka. Autori uvádzajú nasledujúce veľmi dôležité pozorovania:

„Proces starnutia je tiež spojený so zvýšením hladín prozápalových cytokínov v tkanivách a bunkách, ktoré sú prítomné u zvierat s nedostatkom horčíka, v tkanivách s nedostatkom horčíka a rôznych typoch buniek s nedostatkom horčíka.“

Oxidačný stres, telomeráza a srdce

Určité markery oxidačného stresu sa objavujú v kardiovaskulárnych tkanivách a DNA so sprievodným poklesom hladiny ionizovaného horčíka. To naznačuje, že nedostatok horčíka môže viesť k viac mutáciám v genómoch viacerých bunkových línií. Štúdia spoločnosti Alturas ukazuje, že nedostatok horčíka oholí konce telomér, čo možno porovnávať so starnutím a kardiovaskulárnymi zmenami, vrátane hypertenzie, redukovanej ejekčnej frakcie a srdcového zlyhania.

Nedostatok horčíka a poškodenie endotelu

Štúdie vykonané na konci 80. rokov ukázali zmeny v endoteliálnej výstelke ciev v dôsledku nedostatku horčíka. Alturovi tvrdia, že dôležitosť horčíka v riadení mikrocirkulácie a v hromadení lipidov v arteriálnych stenách je ďalšou generáciou výskumníkov stále prehliadaná.

Nedostatok horčíka a chronický stres

Nedávne štúdie potvrdzujú, že krátkodobý nedostatok horčíka spôsobuje výrazné zníženie bunkového glutatiónu v srdci a v bunkách aktivujúcich syntázy oxidu dusnatého, ktoré chránia DNA. Tieto zistenia podporujú teóriu, že nedostatok horčíka môže spôsobiť mutácie v mnohých typoch buniek.

Nedostatok horčíka a srdcové zlyhanie

Všetky doterajšie štúdie experimentálne a klinicky potvrdili, že kongestívne srdcové zlyhanie je nevyhnutnosťou vo veku sedemdesiatpäť až osemdesiatpäť rokov u ľudí trpiacich nedostatkom horčíka.

Horčík a bunková signalizácia pre srdce

V polovici 90. rokov sa Alturovi domnievali, že ióny horčíka fungujú ako extracelulárne signály v patobiológii kardiovaskulárnych ochorení. Túto teóriu teraz podporuje celkom štyridsaťdva štúdií. Horčík hrá kľúčovú úlohu v regulácii srdcovej hemodynamiky; vaskulárnom tonuse a reaktivite; endotelovej funkcii; metabolizme sacharidov, nukleotidov a lipidov; prevencii tvorby voľných radikálov a stabilizácii genómu. Ďalších sedemnásť štúdií zistilo, že horčík zohráva kľúčovú úlohu v riadení absorpcie vápnika, subcelulárneho obsahu a subcelulárnej distribúcie v bunkách hladkého svalstva, endoteliálnych bunkách a bunkách srdcového svalu.

Nedostatok horčíka a genotoxicita

Ak zhrnieme úlohu horčíka v našich génoch, Alturovci poukazujú na to, že nedostatok horčíka môže vyvolať zastavenie bunkového cyklu (a starnutie), môže iniciovať programovanú bunkovú smrť a je spojený s poškodením DNA (genotoxické udalosti). Tieto zmeny súvisiace s nedostatkom horčíka sa môžu objaviť u mnohých typov buniek, vrátane buniek hladkého svalstva srdca a ciev. Je potrebné poznamenať, že aterosklerotický povlak v arteriálnych stenách hypertonikov vykazuje značné poškodenie DNA, aktiváciu opravných dráh DNA, zvýšenú expresiu p53 (tumor supresorový proteín), oxidáciu, apoptózu a zvýšené hladiny ceramidu (voskovitého lipidu).

Aloha, Carolyn Dean

Upozornenie !
Tieto stránky sú len informatívne a nemožno ich použiť ako náhradu za rady lekárov.
Kategórie

Rýchla navigácia
Odmietnutie zodpovednosti!
Neošetrujeme, nediagnostikuje, neliečime ani sa nepokúšame predchádzať chorobám a žiadne rady ani tvrdenie zákazníkov, ktorí nám zanechali hodnotenia v žiadnom prípade nenaznačujú žiadny zdravotný výsledok vďaka používaniu našich produktov. Výsledky sa budú líšiť. Žiadne vyhlásenia obsiahnuté na týchto stránkach nenahrádzajú lekárske rady, prevenciu a liečbu.

Picomineral.sk

ReMineralizujte sa! Vysoko vstrebateľné minerály od doktorky Carolyn Dean - RnA ReSet

Aktuality