Horčík pomáha s problémami so starnutím (časť 2)

Horčík pomáha s problémami so starnutím (časť 2)

V druhej časti nám doktorka Deanová podrobnejšie vysvetľuje vzťah horčíka a starnutia.

Pokračovanie prvého dielu o vzťahu horčíka a starnutia.
Hlavným orgánom alternatívnej medicíny proti starnutiu je Americká akadémia anti-Aging Medicine (A4M).

Jej poslaním je "podporovať výskum a technológie, ktoré budú detekovať, liečiť a predchádzať chorobám spojeným so starnutím, ako aj liečby určenej na predĺženie dĺžky života človeka a optimalizáciu procesu starnutia ... má cez 26 000 členov."

Keď som sa pred mnohými rokmi zúčastnila jedného ich kongresu, videla som veľa tvárí po liftingu alebo plastických operáciách, ktoré používali proti starnutiu, a už som sa tam nikdy nevrátila. Nie som na strane alopatického ani alternatívneho lekárstva v debate proti starnutiu, pretože nepovažujem hormonálnu substitučnú terapiu ako riešenie. Tu je to, čo hovorím v mojej knihe:

Tri veci, ktoré potrebujete vedieť o horčíku a starnutí

  1. Starnutie samo o sebe je rizikovým faktorom nedostatku horčíka; ako starneme, dostávame sa do nedostatku horčíka, a preto ho potrebujeme viac v našej strave a v doplnkovej forme.
  2. Ľudia s Alzheimerovou chorobou a Parkinsonovou chorobou majú vždy nedostatok horčíka.
  3. Teloméry, rozhodujúci faktor starnutia, sú chránené horčíkom.

Pred tristo rokmi ľudia nežili tak dlho ako dnes. Vtedy boli podmienky tak nehygienické, že sa jednoduché škrabance a rezy stali smrteľnými ranami. Tuberkulóza, podporovaná extrémne blízkymi ubikáciami, malým slnečným žiarením, vlhkosťou a nedostatkom čerstvej zeleniny, bola vysoko nákazlivá a mnohí na ňu zomreli. Vnútorné ohnisko bez dostatočnej ventilácie spôsobili chronickú bronchitídu a emfyzém, ak ľudia dokonca žili dosť dlho na to, aby sa rozvinuli tieto choroby.

Keď sme zaviedli univerzálnu hygienu, infekčné choroby začali ustupovať. Zem bola stále úrodná a rastliny vstrebávali životne dôležité živiny. Hospodárske zvieratá jedli rastliny a ľudia absorbovali živiny z konzumácie čerstvého mäsa a čerstvých produktov. Priemyselná revolúcia však naše zdravie poškodila novým spôsobom, pretože továrne plodili dym a chemické jedy. Techniky priemyselného poľnohospodárstva začali otravovať pôdu pesticídmi, herbicídmi a dusíkatými hnojivami. Pôda sa stala bez života.

Možno si myslíme, že v tomto storočí sa máme s našimi liekmi a zdravotníckymi technológiami lepšie, ale ako sme videli, tiež sme sa stali toxickými s poškodeným zdravím, najmä v znečistenom prostredí, kde je narušená naša základná výživa. Užívanie anti-aging piluliek a megavitamínov však nepridáva roky vášmu životu. Vynikajúca strava, ktorá poskytuje optimálne živiny, cvičenia a odpočinok, optimistický prístup a terapeutické živiny, sú pravými kľúčmi k dlhovekosti.

Starnutie = kalcifikácia

Starnutie v priemyselných spoločnostiach je spojené so zvyšujúcou sa prevalenciou hypertenzie, srdcových chorôb, zníženej citlivosti na inzulín a diabetu. Starnutie všeobecne tiež znamená zmenenie hladiny iónov vápnika a horčíka, nerozoznateľné od hladín pozorovaných u hypertenzie a cukrovky. Ako je uvedené v úvode tretej časti, bol francúzsky vedec v oblasti horčíka Dr. Pierre Delbet, ktorý praktizoval na začiatku 20. storočia, presvedčený, že tkanivá starnúceho tela majú trikrát viac vápnika ako horčíka. Vedel, že vápnik sa vyzráža do tkanív s nedostatkom horčíka. Pozoroval toxicitu prebytočného vápnika v semenníkoch, mozgu a iných tkanivách a takmer pred storočím dospel k záveru, že nedostatok horčíka hrá úlohu v senilite.

V kapitole 8 svojej knihy som hovorila o inzulínovej rezistencii a jej úlohe pri zhoršovaní hypertenzie, srdcových chorôb a diabetes mellitus. Stavy rezistentné na inzulín a tiež to, čo je často považované za "normálne" starnutie, sa vyznačujú akumuláciou vápnika a vyčerpaním horčíka v bunkách. S ohľadom na to klinickí vedci v tomto storočí konečne navrhujú, že nevyváženosť iónov vápnika a horčíka môže byť chýbajúcim článkom zodpovedným za časté klinické spolužitie hypertenzie, aterosklerózy a metabolických porúch v starnutí.

Ako je zrejmé z experimentov na zvieratách a epidemiologických štúdií, nedostatok horčíka a nadbytok vápnika môžu zvýšiť našu náchylnosť ku kardiovaskulárnym ochoreniam a tiež urýchliť starnutie. V štúdii obyvateľov opatrovateľských domov boli nízke hladiny horčíka významne spojené s dvoma stavmi, ktoré trápili staršie-lýtkové kŕče a diabetes mellitus. Storoční ľudia majú vyšší celkový obsah horčíka v tele a nižšie hladiny vápnika než väčšina mladších ľudí.

"Inteligentné drogy", ako je piracetam, oxiracetam, pramiracetam a aniracetam, sa považujú za látky, ktoré zlepšujú učenie, uľahčujú tok informácií medzi dvoma hemisférami mozgu, pomáhajú mozgu odolávať fyzickým a chemickým zraneniam a sú relatívne bez vedľajších účinkov. Horčík vyhovuje všetkým vyššie uvedeným kritériám pre "inteligentné drogy", ale je oveľa menej nákladný a nemá žiadne vedľajšie účinky.

Dlhovekosť

V roku 1993 Dr. Jean Durlach, popredný odborník na horčík vo Francúzsku, zhrnul doterajší výskum týkajúci sa horčíka a starnutie s nasledujúcimi siedmimi bodmi.

  1. Chronická medzná nedostatočnosť horčíka znižuje životnosť potkanov.
  2. Nedostatok horčíka urýchľuje starnutie jeho rôznymi účinkami na neuromuskulárny, kardiovaskulárny a endokrinný aparát; obličky a kosti; a imunitný, antistresový a antioxidačný systémy.
  3. V rozvinutých krajinách je príjem horčíka v celej populácii bez ohľadu na vek marginálny: okolo 4 mg / kg / deň namiesto minima 6 mg / kg / deň, potrebných na udržanie rovnováhy. Choroby, handicapy a telesné alebo psychické postihnutia však vystavujú staršie jedince vážnejším nutričným nedostatkom a vyšším požiadavkám.
  4. Okolo sedemdesiatich rokov je absorpcia horčíka dve tretiny toho, čo je vo veku tridsiatich rokov.
  5. Medzi rôzne mechanizmy deficitu patrí intestinálna malabsorpcia; znížené vychytávanie kostnou hmotou a mobilizácia (osteoporóza); zvýšené straty močom; chronický stres; inzulínová rezistencia vedúce k diabetu s ťažkou stratou horčíka v moči; nedostatočná reakcia na stimuláciu nadobličiek; strata spôsobená liekmi, najmä diuretikami; závislosť od alkoholu; fajčenie cigariet.
  6. Medzi príznaky nedostatku horčíka u starších osôb patria príznaky centrálneho nervového systému, ktoré sa zdajú do značnej miery "neurotické": úzkosť, nadmerná emocionalita, únava, bolesti hlavy, nespavosť, závraty, nervové záchvaty, zhoršené dýchanie. Príznaky periférneho nervového systému sú bežné: pichanie v končatinách, kŕče, bolesti svalov. Medzi funkčné poruchy patrí bolesť na hrudníku, dýchavičnosť, tlak na hrudi, palpitácia, ďalšie systoly (občasné srdcové tepy po izolovanom extra rytmu), abnormálny srdcový rytmus a Raynaudov syndróm. Poruchy autonómneho nervového systému zahŕňajú ako sympatický, tak parasympatikový nervový systém, čo spôsobuje hypotenziu pri rýchlom náraste alebo hraničnú hypertenziu. U starších pacientov je nadmerná emocionalita, tras, slabosť, poruchy spánku, amnézia a kognitívne poruchy obzvlášť dôležitými aspektmi nedostatku horčíka.
  7. Skúška orálnej suplementácie horčíkom je najlepším diagnostickým nástrojom pre stanovenie dôležitosti horčíka.

Úmrtnosť pri nedostatku horčíka

V roku 2006 časopis Epidemiológia uviedol, že u mužov, ktorých hladiny horčíka boli najvyššie v porovnaní so skupinou s najnižšími hladinami, je o 40 percent nižšie riziko úmrtia na všetky typy rakoviny a kardiovaskulárnych chorôb. Štúdia zverejnená v roku 2014 dokumentovala 34% nižšie riziko všetkých príčin smrti u mužov a žien s vyšším príjmom horčíka.

Opak je vidieť v štúdii 2014 "Hypomagneziémia u hospitalizovaných pacientov je spojená so zvýšenou úmrtnosťou." V tejto štúdii vedci dospeli k záveru, že "Prevalencia hypomagneziémie v nemocniciach je veľmi vysoká. To je spojené s vyššou úmrtnosťou a dlhšou hospitalizáciou v našej populácii. Môže byť užitočným nástrojom pri predpovedaní chorobnosti a úmrtnosti. Aj keď v súčasnej dobe pre ňu nie je možné definovať žiadnu príčinnú úlohu, nízke náklady a minimálne nepohodlie pri meraní horčíka odôvodňujú jeho rutinné merania a doplňovanie u pacientov." Opäť je použité meranie vysoko nepresným testom sérového horčíka.

Dr. Carolyn Dean

Upozornenie !
Tieto stránky sú len informatívne a nemožno ich použiť ako náhradu za rady lekárov.
Kategórie

Rýchla navigácia
Odmietnutie zodpovednosti!
Neošetrujeme, nediagnostikuje, neliečime ani sa nepokúšame predchádzať chorobám a žiadne rady ani tvrdenie zákazníkov, ktorí nám zanechali hodnotenia v žiadnom prípade nenaznačujú žiadny zdravotný výsledok vďaka používaniu našich produktov. Výsledky sa budú líšiť. Žiadne vyhlásenia obsiahnuté na týchto stránkach nenahrádzajú lekárske rady, prevenciu a liečbu.

Picomineral.sk

ReMineralizujte sa! Vysoko vstrebateľné minerály od doktorky Carolyn Dean - RnA ReSet

Aktuality