Moje myšlienky o potravinovej alergii
Potravinová alergia alebo potravinová senzitivita môže byť riešiteľná, ale je potrebné, aby si zažívací trakt nejakú dobu od alergénu odpočinul.
Zdá sa mi ako vhodný čas, aby som sa podelila o svoje myšlienky o potravinovej alergii a anafylaktickému šoku.
Čo je to potravinová alergia?
Vo svojej encyklopédii Future Health Now zdieľam informácie, ktoré považujem za relevantné k pochopeniu toho, čo je alergia na jedlo:
Prevládajúce potravinové alergény rozpoznávané alopatickými alergológmi zahŕňajú vajcia, arašidy, orechy, ryby, mäkkýše a jahody. U vnímavých jedincov tieto potraviny vytvárajú nárast IgE protilátok, ktoré sa zachytia na žírnych bunkách a spôsobia uvoľňovanie histamínu. Malé množstvo histamínu vyvoláva malú alebo žiadnu reakciu, ale veľké uvoľnenie spôsobí žihľavku, astmu alebo ťažké opuchy hrdla a tváre (anafylaktický šok). Tieto okamžité reakcie možno ľahko zistiť a väčšina ľudí identifikuje problematické jedlá už v ranom veku. Na zozname možných alergénov je tiež rad potravinárskych prísad, ako sú: bisulfity, glutamát sodný (čínske jedlá, sójové omáčky, aspartam, potravinárske farbivá a konzervačné látky.
Lekári z alternatívnych kruhov sú presvedčení, že potravinové alergie sú rozšírenejšie ako tie, ktoré ukáže zvýšené IgE. Aj keď nemusia byť definované ako potravinové alergie v prísnom zmysle alergií definovaných modernou medicínou, ľudia môžu trpieť reakciami na jedlo alebo citlivosťou na potraviny, ktoré im znemožňujú jesť určité potraviny. Diskusia o syndróme deravého čreva ponúka vysvetlenie pre vstrebávanie nestrávených molekúl potravy do krvného riečišťa, čo vedie k alergickým reakciám. Tieto molekuly potravín, na nesprávnom mieste v nesprávny čas, môžu vyvolať iný typ protilátok IgG.
Protilátky IgG spôsobujú oneskorené reakcie vo forme komplexov antigén-protilátka, ktoré putujú krvným riečiskom a môžu sa usadiť kdekoľvek v tele, čo vedie k nespočetným príznakom od bolesti hlavy po hnačku.
Čo môžem urobiť pre zlepšenie problémov s potravinovými alergiami?
Navrhujem trojbodový prístup k zlepšeniu vášho zdravia v súvislosti s potravinovými alergiami:
- eliminačná diéta
- testovanie potravín
- použitie detoxikačného nápoja
Eliminačná diéta
Keď z vašej stravy odstránite alergény, vaše orgány a vaše trávenie sa začne regenerovať a odpočívať. Zápal a ďalšie reakcie na alergény navyše časom ustupujú, keď ich už nejete. Preto veľmi presadzujem, aby ste z vášho potravinového plánu odstránili aspoň po dobu dvoch týždňov tieto potraviny (Môžete použiť stravovací denník ako vodítko pre to, či ich chcete odstrániť na dlhšiu dobu):
- Spracované, farbené a syntetické jedlo
- Cukor
- Mliečne výrobky (s výnimkou vysoko kvalitného kefíru a jogurtu, ak sú k dispozícii)
- Lepok
- Vyprážané jedlá
Tiež si robte denník o tom, ako sa cítite, keď vynechávate určité jedlá. Ak sa cítite lepšie bez určitého jedla, potom vážne zvážte jeho trvalé odstránenie.
Ukážka eliminačnej diéty
Eliminačná diéta by mala obsahovať tieto vysoko kvalitné organické, sezónne a miestne potraviny (v dĺžke 2 týždňov):
- Proteín (vajcia, kura, ryby, jahňacie)
- Neškrobová zelenina (toľko zelených listov, koľko môžete jesť)
- Mandle (mandľové mlieko a múka)
- Kokosový olej (kokosové mlieko a múka)
- Kefír alebo jogurt (maximálne 1 šálka denne)
- Kostný a zeleninový vývar
Testovanie potravín
Samozrejme by som vám nikdy nepovedala, aby ste jedli jedlo, ktoré vyvolá vaše alergie. Ak však chcete zistiť, či je možné niektoré jedlá pridať späť do vašej stravy, náš výživový odborník navrhuje, že v pondelok a utorok v 3 týždni pridáte do svojho menu 1/2 šálky tekvice alebo sladkých zemiakov. Pozorujte sa, ako sa cítite, keď to urobíte. Poznačte si to vo svojom denníku. Potom, v stredu a vo štvrtok, namiesto tekvice alebo sladkých zemiakov, pridajte 1/2 šálky quinoy alebo iného komplexného sacharidu do svojho menu. Znovu si poznamenajte, ako sa cítite. Pokračujte v testovaní potravín každých 48 hodín, a zapisujte si po čom je vám dobre a po čom nie.
Môžete to skúsiť s akýmkoľvek jedlom, aby ste si vytvorili eliminačné menu ako základ. Pretože veľmi verím na zdravú výživu, úprimne navrhujem, aby ste do svojho programu skúsili pridať rôzne druhy zeleniny, orechov, semien, syrov bez laktózy, vysoko kvalitných komplexných uhľohydrátov (ak ich budete jesť) a zdravých tukov. Naďalej sa vyhýbajte potravinám, ktoré sú najčastejšie alergény.
Detoxikačný nápoj
Niektorí ľudia, keď začínajú zlepšovať svoju stravu, majú príznaky podobné chrípke. Takže som vyvinula detoxikačný nápoj pre zmiernenie príznakov. Toto je nápoj, ktorý používam každý deň:
- 2-6 lyžičiek tekutého bentonitu
- 2-6 lyžičiek jemného prášoku zo psyllia
- 5ml Pico Silver™
- 2 dcl vysoko kvalitnej čistej vody
Potom zapíjam detoxikačný nápoj 3 dcl vody s malou štipkou morskej soli.
Pijem tento nápoj ráno na lačný žalúdok a čakám 30-60 minút než sa najem. Ak potrebujete, môžete si tiež dať druhý drink večer pred spaním.
Aloha,
Dr. Carolyn Dean